Ce este NinS
Ce este „Natura în școli și școala în Arii Protejate”?
- O inițiativă de fundamentare a unui program național de educație cu privire la importanța conservării naturii realizată în parteneriat cu 16 parteneri, parcuri naționale și naturale, situri Natura 2000;
- O ocazie de a participa în tabere de educație ecologică și de a intracționa cu copiii din comunitățile locale ale ariilor protejate.
- Un mijloc de promovare al ariilor protejate prin folosirea ”Pașaportului copiilor în arii protejate”.
Cum vom face?
- Vom fundamenta un program național de educație cu privire la importanța conservării naturii în contextul dezvoltării durabile utilizând ”Pașaportul copiilor în arii protejate” în cel puțin 15 parcuri naționale, naturale și situri Natura 2000 în primele 18 luni ale proiectului.
- Vom îmbunătății oportunitățile de adoptare și implementare de programe de educație ecologică în sistemul național de învățământ prin realizarea ”Bibliotecii virtuale a Naturii” și prin creșterea capacității a cel puțin 45 persoane de a oferi programe de educație pentru natură pe perioada de implementare a proiectului.
- Vom crește nivelul de informare a cel puțin 1100 de copii asupra importanței ariilor protejate pentru dezvoltarea durabilă, prin 5 tabere Junior Ranger și lecții demonstrative în cel puțin 75 de clase pe perioada de implementare a proiectului.
Când vom face?
Începând cu luna martie 2014 şi până la sfarsitul lunii aprilie 2016.
Cine suntem?
ProPark – Fundația pentru Arii Protejate s-a înființat în 2008 pentru a veni în sprijinul ariilor protejate din România prin îmbunătățirea capacității de management atât prin programe de formare profesională, cât și prin proiecte care să contribuie la menținerea valorilor naturale și culturale și realizarea de modele funcționale de arii protejate.
Ne-am propus să creştem gradul de constientizare și educare a copiilor și a tinerilor cu privire la importanţa ariilor naturale protejate, a conservării naturii în general, pregătirea lor pentru activități în aceste domenii, activități ce pot fi practicate fie pe baza de voluntariat, fie ca potențiali angajați în domenii relevante.
Asociaţia Ecouri Verzi este o organizație pentru protecția mediului și club montan din Cluj-Napoca, având mai mult de 80 de membri care sunt specialiști în științele naturii, conservarea naturii, interpretarea patrimoniului, turism responsabil și membrii care au alte specializări, dar care sunt pasionați de natură.
Organizația este custodele a două arii protejate din Transilvania - Someșul Rece și Podișul Secașelor. Ecouri Verzi derulează începând din 2009 „Clubul Naturii” un program gratuit de educație pentru natură adresat copiilor din Cluj-Napoca. Programul a fost derulat timp de cinci ani și în București. Organizația derulează activități educative și în școli, lucrând până în prezent cu o rețea de mai mult de 50 de școli din mediul rural și urban. Activitățile educative se adresează inclusiv copiilor cu deficiențe de auz sau vedere.
Ecouri Verzi lucrează cu voluntari și cu comunități locale pentru pentru întreținerea și construirea de poteci marcate pentru drumeție în Carpați. Asociația derulează unul dintre cele mai populare și eficiente programe de voluntariat din țară, denumit "Potecatorii". În cadrul programului, doar în ultimul an s-a lucrat la peste 120 km de poteci împreună cu sute de voluntari. Organizația are o rețea extinsă de colaboratori și voluntari și are o prezență semnificativă în social media, având un grup cu mai mult de 13500 de membri.
Asociația Ecouri Verzi este membră a Asociației de Ecoturism din România, a Coaliției pentru Mediu din România la nivel național și a "Youth and Environment Europe" și "Central and Eastern European Web for Biodiversity" la nivel internațional.
Finantator
Prin Granturile SEE și Granturile norvegiene, Islanda, Liechtenstein și Norvegia contribuie la reducerea disparităților sociale și economice și la consolidarea relațiilor bilaterale cu țările beneficiare din Europa. Cele trei țări cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE).
Context
Proiectul a fost elaborat pentru a contribui cu soluții inovative la creșterea gradului de conștientizare și informare la nivel național a cetățenilor referitor la problemele de mediu în general, dar mai ales referitor la rolul ariilor protejate în dezvoltarea durabilă.
Rezultate
Proiectul Natura în şcoli şi şcoala în Arii Protejate are ca principale rezultate...
Aparitii media
În urma comunicatelor de presă realizate pentru informarea publicului larg, știrea a fost preluată și se regăsește în variate publicații online, precum și în emisiuni televizate.